Nieuws

Nieuwe wetgeving

Wet DBA

In 2016 is de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) aangenomen.

 

Deze wet heeft tot doel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

 

Waarom schijnzelfstandigheid tegengaan?

Door de toename van het aantal zelfstandigen in Nederland, komt schijnzelfstandigheid steeds vaker voor. Dit houdt in dat iemand zich voordoet als zelfstandige, terwijl diegene eigenlijk werkt in dienst van de opdrachtgever. De zelfstandige profiteert van de belastingvoordelen die bij ondernemerschap horen en tegelijkertijd hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen af te dragen. Voor de ondernemer en de opdrachtgever lijkt dit alleen maar positief, maar daartegenover staat dan de overheid inkomsten misloopt en de ‘werknemer’ in kwestie minder bescherming geniet bij werkloosheid of ziekte.

 

Wat verandert er?

Inhoudelijk verandert er niets aan de wet. De manier van handhaving van de wet verandert wel.

 

Op dit moment is er namelijk een handhavingsmoratorium van kracht op de wet DBA. Dit betekent dat er wel gecontroleerd kan worden op deze arbeidsrelaties, maar dat de Belastingdienst vooral aanwijzingen zal geven en slechts in zeer uitzonderlijke gevallen boetes of naheffingen op mag leggen. Met ingang van 1 januari 2025 geldt het handhavingsmoratorium niet meer. Dat heeft tot gevolg dat de Belastingdienst weer de normale regels hanteert en geen aanwijzingen meer geeft. Stellen zij schijnzelfstandigheid vast? Dan kan de Belastingdienst correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes opleggen.

 

Loop ik risico?

Bij het bepalen van de arbeidsrelatie wordt vooral gekeken naar hoe je als zelfstandige binnen een organisatie werkt en of er een gezagsverhouding bestaat tussen jou en de opdrachtgever. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een opdracht af te slaan en om je werktijden zelf in te delen? Heb je de vrijheid om jezelf op een aangenomen opdracht te kunnen laten vervangen door iemand anders? Werk je voor meerdere opdrachtgevers? Komt het risico dat klanten niet betalen voor jouw rekening?

 

Om na te gaan of er sprake zou kunnen zijn van schijnzelfstandigheid bestaan er diverse hulpmiddelen.

 

Ben je de opdrachtnemer? Via de OndernemersCheck van de Belastingdienst kunt je bepalen of je als ondernemer wordt aangemerkt.

Ben je de opdrachtgever? Met de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kun je beoordelen of er sprake is van loondienst.

 

Controleer regelmatig of er sprake is van loondienst.

Als je aan het begin van de werkzaamheden hebt vastgesteld dat er geen sprake is van loondienst, blijft het belangrijk om dit regelmatig opnieuw te controleren. De manier van samenwerking kan namelijk in de loop van de tijd veranderen, waardoor er uiteindelijk tóch sprake van loondienst zou kunnen zijn.

 

Meer informatie?

We kunnen ons goed voorstellen dat deze gewijzigde handhaving voor vragen zorgt: wat betekent dit precies en in hoeverre kan dit gevolgen hebben voor jouw onderneming? Wij zijn uiteraard bereikbaar om mogelijke vragen te beantwoorden en om risico’s binnen jouw onderneming in kaart te brengen.

 

Mochten er dus vragen en/of opmerkingen zijn inzake dit onderwerp, dan horen we dat uiteraard graag. Wij zijn bereikbaar per mail op info@bijsterboschadministratie of telefonisch tijdens kantoortijden op 038 30 30 082.